BİTKİ KÖKLERİNDEN BOYANMIŞ YÜN KİLİM

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Erzurum'un Bardız kilimi.                                                                                                    Ben kendimi bir yerli olarak  tanıtmayı pek sevmem.Ancak doğduğum yer ve annemin babamın kendini Erzurum'lu olarak mutlu hissetmesi saygı duyduğum bir durum.Güzel Anadolu'muzun neresinden olursak olalım,bu  ülkeye bir yerlerden,yaşamak için,gelmiş olalım, insan olmanın gerekliliğini yerine getiren herkes benim saygımı-yakınlığımı hakeder.                                                                                                                                                                                                                                                                       Bugün sizinle paylaşacağım güzeller güzeli elde dokunmuş           (BARDIZ) kilimi,Erzurum yöresinde dokunan annemin gelin olduğu senelerde her genç kızın ceyizinde olmasına özen gösterilen,gelin kızın kendisinin dokuması onun ne kadar becerikli olduğunun da göstergesi,Bardız kilimi.                                                                                                                                                                                                                                             Anacımda bu kilimlerden dokumuş.Ve biz kızlarının ceyizine de  zevkle paylaştırmıştır. Kilimin dokunduğu yılları zevkle anlatır.                                                                                                                                                                                                                                 Renkleri bitki köklerinden elde edilen doğal boyadır.                                                               İpliği doğal koyun yünü,eğirilip-inceltilir.                                                                                 Motifler doğa ve bitkilerden esinlenmiştir.                                                                              Özel dokuma tezgahında dokunmuştur                                                                                      Örnekler kanaviçe gibi tek tek sayılarak dokunur.                                                                                                                                                                                                                                                Kilimin 60-65 yıllık olduğunu tahmin ediyorum.





 Toprak köpiş nede olsa ataları,çoban köpeği,yün kokusu hoşuna gidiyor.Birde fotoğraf çekilirken utanmış teyzeleri.Annem görmesin kilimine kıyamaz.Hoşt!!! diye kızıverir valla.
                                              Kilim desenleri tadında sevgiyle kalın.

Yorumlar

  1. Merih Hanımcım insan bu kilime basmalara kıyamaz. Hiç bir marka halıya değişilmez. Anneciğinize de maşallah yani, elleri dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurten'cim inan bende arada bir kullanıp,yıakyıp kaldırıyorum,kıyamıyor insan haklısın.Anacığıma evet maşallah 85 yaşında bakımını 4 kardeş sırayla yapıyoruz.Maalesef bu güzel kilimi dokuyan eller artık yemeğini zor yiyor.

      Sil
  2. Bu kadar güzel kilim ilk kez görüyorum inanın. Çok güzel gerçekten, bu arada çocukken babam Erzurum'a tayin olmuş hayal meyal da olsa hatırlarım, çok güzeldi, kocaman yuvarlak bir havuza bakan askeri lojmanlarda otururduk pembe apartmanlar denirdi hiç unutmam belki şimdi yıkılmıştır...çünkü 1962 de oradan ayrıldık Ankara'ya tayin oldu babam ben 4 yaşındayken...:)))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'cim bu böyle özel bir kilim benim için çok değerli.Erzurum'dan bende ilkokul bitince ayrıldık,babam Hasankale ilçesinde yıllarca öğretmenlik yaptı,5 Kardeşiz okullarımız ve iş olanakları için Kocaeli'ne taşınmış ailem.Lojmanlara biz çocukken çok özenirdik,özellikle okul servislerinize bayıllırdım bimmeye.

      Sil
  3. unuttum annenizin ellerine sağlık hakikaten harika dokumuş, Toprak da çok tatlı...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem için,dleklerine teşekkür ederim.Toprak tatlıdır teyzesi o bizim küçük oğlumuz.

      Sil
  4. Tam bir emek harikası doğal boya çiçek desen üzerine basılası değil duvarlara tablo olacak nitelikte bu günlere geldi ise sizlerin kıymet bilmesindendir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın duvara asıldığı yılları hatırlarım.Ama annem kullan artık ne olacak,temiz kullanırsan taş gibi bir şey olmaz diyor.Elimizden geldiğince koruyoruz.Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Anneciğinin ellerine sağlık mükemmel görünüyor,ben de böyle bayılırım otantik şeylere. fazla silkeleme olayı olmayınca uzun ömrüne devam eder mutlaka.
    Toprakkk ben seni çok severim çokk ayy sen utandın mı da o patileri yüze kapadın.Arada görelim onu da Meerihcim maşallah çok tatlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toprak poz vermeyi hem sever hem utanır teyzesi.Kilimim için özen gösteriyorum,silkelemem kesinlikle,Anneciğim sermemi ister arada bir havalandırır,özenle yıkar kaldırırım.tşekkür ederim.

      Sil
  6. Merih hanım , bu muhteşem bir kilim . Hem de annenizin elinden . Bu tür kilimi ilk kez görüyorum , zengin kültürümüzü yeterince sahip çıkıp tanıtamıyoruz maalesef . Halbuki devam etmeli , unutulmamalı. Halen dokunuyor mu acaba ? Hayır demeyin , içim sızlayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Türkan hanımcım,çok değerlidir benim içinde,özenle bakımını yapıp korumaya çalışıyorum.Haklısınız çoğu değerlerimizi tanıtmıyoruz,hatta ellimizdekileri kaybediyoruz.Bir türk Nakkaş araştırmış dünya çapında nakışları incelemiş ki bizde olan bir çok nakış öernek ve tekniklerinin ismi değiştirilerek başka ülkeler tarafından ünlenmiş,ınanılır gibi değil sahip çıkmazsan sahip çıkan oluyor maalesef.Kilim hala dokunuyor ancak orjinal oduğunu sanmıyorum çünkü bitki köklerinden boyama zahmetli bir iş.

      Sil
  7. Harika, gerçekten de kanaviçe gibi zaten, insan basmaya kıyabilir mi ki? Güzel bir sedir örtüsü olur bu güzellikten..Dokuyanların, ellerine, gözlerine sağlık..Giderek azalıyor, bir gün geride kalacak mı ki el dokumalarımız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim annem adına.Haklısınız kıyamaıyor insan üstüne basmaya,arada havalanması,göz zevki için serip,bakımını yapıp kaldırıyorum şimdilik.Geride bu güzellikleri dokuyan kalması dileğiyle diyelim.

      Sil
  8. Nasıl güzel,nasıl sabırla dokunmuş..Annenizin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Kilimin renklerine, köpüşün de rahatlığına bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldidiniz.Köpişimiz rahatına düşkündür teyzesi,teşekkür ederiz.

      Sil
  10. Müthiş. Annenizin verdiği uğraşa hayran kaldım. Yere sermeye kesinlikle kıyamazdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle her zaman yere sermiyorum,arada göz zevki yapıyoruz.Saklamayıda sevmiyorum gözümün önünde olsun istiyorum.bazende kanapeye örtüyorum,topişşin dışında kolay kolay üstüne kimse basamaz.

      Sil
  11. merihcim ne kadar değerli bir kilim hem anne eli hem büyük emek. çok beğendim çok. köpüş te çok beğenmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Derya'cım çok değerli,anacım kullanmamızı ister özenle kullanmaya çalışırım.Saklamayı sevmiyorum.Köpiş de kıysında-bucağında gezmeyi sever.Duygulanmamak elde değil,eskiden kadınlarımızdaki yetenek,güç,sabır,imkansızlıklar onları daha değerli yapıyor.Sonuç zamana yenik düşen yine insanlık.

      Sil
  12. bir de çok duygulandım yaa bu posta ben.

    YanıtlaSil
  13. İşte bu kilime bittim Klasik kilimler gibi geometrik şekilli değil vintage havasında Daha büyük emek verilmiş

    YanıtlaSil
  14. Haklısınız zaten diğer kilimlerden ayıran en önemli özelliği farkettiniz.Bravo evimde genelde vintage havasında olduğu için arada serer göz zevkimi giderir,bazen kanapede değerlendirir,özenle bakımını yapar kaldırırım.

    YanıtlaSil
  15. Merihcim, hic boyle bir kilim gormemistim. Muhtesem bir sey bu! Cok begendim gercekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülin'cim anacığım çok becerikli hatundu.Böyle güzellikleri çoktur, eminim sizin annelerde kimbilir neler yapmıştır.Eski hatunlar yoktan var ederdi bilirsin.Sevgiler.

      Sil
  16. Off off offf çokkk güzel ,alışılmışın dışında bir kilim deseni hem de,annenin ellerine sağlık güle güle kullan Merihciğim...Benim annemin de dokuduğu kilimler var onları hatırlattın bana,çocukluğumdan beri hep derdi ki,üç kıza üç kilim var annelerinden hatıra..Ama abimin bu gücüne gitmiş,annem kızlarını ayırıyor diye,ben de ayrılığa hiç kıyamam aile içinde...Anneme hakkımdan vazgeçtiğimi benim yerime abime vermesini istediğimi söyledim,annemin kilimleri de klasik kilim deseninde ve çok büyük...Bana da kayınvalidemden kaldı kilimler,çok seviyorum onları,eskiden tam bir kilim hastasıydım hele,şimdi biraz geçti ...Öpüyorum seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuray'cım teşekkür ederim.Elimden geldiğince özenli kullanıyorum,senin anneninde ellerine sağlık,ailede hakkaniyeti sağlamakla örnek davranış sergilemişsin tebrik ederim Allah'ta gönlüne göre vermiş,kayınvaldeden gelmiş,dünya malı bende çok önemsemem önemli olan kıymet bilmek,yoksa sonuç olarak yaşam kalitemizi belirleyen değerler herkese göre değişsede,kefenin cebi yok maalesef.Seni tanıdığım için çok memnunum.güzel insanları tanıdıkça yaşama olan inancım artıyor.

      Sil
  17. O harika kilimi dokuyan annenin ellerinden öperim. Ben de kilimleri çok severim ve de kullanırım böyle güzel kilim ilk defa gördüm. Güzel günlerde kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Annem adınada sağolun,çok naziksiniz.kilimler güzeldir dediğiniz gibi bencede anadolu kadınının tüm çilelerini anlatan bir destandır belkide.

      Sil
  18. Merih'im sende ne cevherler var öyle ama bu müthiş bir kilim ,bakmaktan gözlerimi alamadım. Deseni , renk tonları şahanee ...helal olsun dokuyan anacığına değer verip yeni gibi bakan evlada helal olsun .Bu güzeliği bizlerle paylaştığın için teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Aysel'lim.Ben elimden geldiğince koruyorum,zamana yenik düşersede şansına,anacım gelmiş kaç yaşına,emek verilerek yapılan,zaman harcanmış her şey korunmaya değer sende öylesindir eminim.Gördüğün gibi desen,renk,sabırla dokunan, bir kadının destanı bence sevinç-hüzün barındırır anlayana.

      Sil
  19. Hiç bu kadar güzel bir kilim görmemiştim gerçekten. Renkler, desenler ne kadar hoş, ne kadar uyumlu. Annenizin eline sağlık, bayıldımm...
    Kilimlerle ilgili bir yazım vardı. İzninizle bu yazının linkini alıp o yazıya eklemek istiyorum.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem adına çok teşekkür ederim.Anadolu kadınının kendini ifade etme sekillerinden biri,kimbilir diğer kilim dokuyan kadınların da ne öyküleri vardır.Kilimlerle ilgili yazınız okumak isterim.Eminim çok değerli bir araştırma yazısı olmuştur.Kilim tadında sevgiler.

      Sil
    2. Sevgili Zeugma Kilimlerle ilgili yazınızı okudum ve yukardada belirtim çok değerli bir araştırma yapmışsınız,tebrik ederim,anacığımın kiliminide sergilemenizden şeref duydum.Sağolun.

      Sil
    3. Rica ederim, o şeref bana ait Merih Hanımcığım.
      Yazıyı beğenmeniz beni mutlu etti. Ve o araştırmaya annenizin dokuduğu bu harika kilim farklı bir değer kattı.
      Size bir de buradan teşekkür etmeyi borç bilirim. Sevgiyle kalın...

      Sil
  20. Kilimin renkleri harikaymiş bayılmamak elde değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Sizin sunumlarınızda çok güzel.

      Sil
  21. kilimleri kendimi bildim bileli çok severim renkleri desenleri çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilimler kadını anlatıyor,kadın kilimde kendini anlattığı için olsa gerek,çoğu kadın bir kilim sever.Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Kilimler kadını anlatıyor,kadın kilimde kendini anlattığı için olsa gerek,çoğu kadın bir kilim sever.Teşekkür ederim.

      Sil

Yorum Gönder