Geçmişe saygı-Geleceğe çağrı.

                                                                                                                                                                                Annem benimle gurur duyuyor.Her şey bir yana işte bu elbise için annem bana aferin dedi,çok beğendi işte budur.Nasıl bir şeydir bu insanın annesinden aldığı aferin ona nasıl iyi gelir.Kendisini nasıl değerli hissettirir.                                                                                                                                                                                                                                      ( vintange-Dıy-)Bu kelimelerin anlamı bence bu.Mutluluk,geçmişe saygı,geleceğe çağrı.Düşününce keyf almamak elde değil.Aysel'lim şimdi yine diyecek nesneleri ne güzel  konuşturuyorsun.İnan ben değil onlar dile geliyorlar sanki,belki delirme halidir,bilemem her kadın biraz deli değilmi sanki.                                                                                                                                                                                                                                               Anne sandığına 60 larda girmiş kullanılmış,kim bilir hangi güzel anıları doldurmuş kanaviçe yastık,sonra Merih'in kızlarının kullanmaya zamanı bile olmadığı,çarşafından bağımsız, fırfırlar  ile 2000 lerde buluşmuşlar.                         Abimizin bebekliğinde yardımcı olan, Bulgaristanlardan ne umutlarla gelen Bahriye teyzemizin Merih'e Hediye ettiği (,kombinizon)herhalde öyle deniyor,DANTELİ ,ki o dantelli kombinozon o telaşa içinde,nasıl geldi Türkiye ye kadın işte sandığı,hep yanında,göçte,savaşta,düğünde,yasta anılar hep saklı sandıkta.                                                                                                                                                                                                                                       Kanaviçe elbisede buluşunca dört kuşak kadın malzemesi,giyincede tadına doyulmaz.Selam olsun göçerken,anılarını,getiren geçmişinden utanmayan,gururla sırtında taşıyan hanımlara,beylere de.                                                                                                                Bu elbise 3-4 yıl oldu yapılalı,öncesi-sonrası gösteremediğim için kusura bakmayın.Ama bu üç yeşil malzemenin renk uyumuna bakarmısınız ? Fıstık yeşili bir araya gelmek için çok uzaklardan ve birbirlerini beklediklerine ben  şaştım şahit oldum.. Fıstıklara.....


Evde badana yapılıyor yinede sizin için bu elbise ütülendi,


yakadaki düğmeyi unutmuşum kusur kalmasın oda fıstık yeşili,şekli çicek.

Yorumlar

  1. ellerine sağlık canım çok güzel bir değerlendirme olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hatice'cim Hoşgeldin.Dilerim her şey yolundadır.

      Sil
  2. Çok güzel çok,hikayesiyle,işlemesiyle,rengiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür edrim.Sevda hanımcım.İşlemesi gerçekten çok güzel ipliklerin renkleri,leylaklar sanki fotoğraf gibi duruyor.

      Sil
  3. Anılarla dolu renkleri ile bütünleşmiş bir elbise emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.İşleyenlere saygıyla diyerek zevkle giyiyorum.

      Sil
  4. Merih sen var ya harikasın canım :)) Onları birleştirmen ,hikayeleştirmen bayılıyorum ben bu anlatımına ...Ellerine sağlık canım,ellerin dert görmesin,yaşanmışlıkların izi olan ,kuşaktan kuşaklara aktarılan ve yine de eskimeyen ya da eskidikçe güzelleşen bu çalışmanla sen bir tanesin :)) Öpüyorum senii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Öyle gerçekten yaşanmışlıkların pozitif izini bulmaya çalışıyorum.Emek verene saygı-üretirken ne hissetiği,yoklukları varlıkları merak ettiklerim ve üstüne bir şey katıncada keyfiyle beslendiğim.beni anladığına seviniyor ve bende öpüyorum seni.

      Sil
  5. Eskileri değerlendirip yeni anıları hazırlanmış.Ağzı olsa da konuşsa kanaviçe.. Zıt renklerin uyumu yakalanmış.
    Boya arasında ütülenip yaza hazır olmuş bile. Bu arada boya işlemi nasıl gidiyor Melih hanım , kolayladınız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklsınız ağzı olsada,dile gelse değilmi neler anlatırlar.Kimbilir,yürekler dayanır mıydı,ya da çok eğlendimi işlerken.Biz gibi kadınlardı onlarda hobileri ile yaşadılar,sonrda renklerin arasında gökkuşağına ulaştılar.Boya işleri kolayladık sayılır güzel olacak,emeğimize değecek gibi görünüyor.Çok sağol canım.

      Sil
  6. OOOOO şahane olmuş ... Renkler de apayrı güzel ...,
    Emeğe , fikre , gönle sağlık
    Güzel günlerde giyin inşallah
    iyi geceler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Çok severek,fırıldak gibi döne döne giydiğim bir elbise.Ben de günaydın diyeyim o zaman.Sevgiler.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık. Çok keyifli görünüyor. Ayrıca kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Keyfi yaşanılır anlatılamaz,o kadar yani selamlar.

      Sil
  8. Yine yayına yüklediğin anlamlı ifadelerinle beni mest ettin balım süpersin nasıl cici bir hanımsın bu kadar mı harika olur herşey bayıldım bu vintage elbiseye.... ne varsa eskilerde var diye boşuna denmiyor bende hastayım nostaljiye bitiyorum valla ...günümüzdeki herşey yapay modası tadına varılmadan maddi ticaret uğruna çabuk tüketilen işler ama eski öylemi bak yukarıdaki elbise yıllar geçmesine rağmen hala hayranlık bırakıyor .
    Canım benim ev işlerin kolay gelsin o yoğunlukta bizler için post hazırlaman takdir edilesi kocamannnn öpüyorum güzel yüreğinden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysel'lim çok güzel değil mi? bu kadar iltifatı hakediyor özellikle (kanaviçe kırlenti),elbise kolay dikilen bir şey güzelim sen alâsını dikiyorsun.Mağazalar bana tat vermiyor ki alış veriş yapayım,sağol canım ev işlerini biraz kolayldık güzel oluyor,dinlene dinlene yapıyoruz.Sevgilerimle.Öptüm seni.mucuk mucuk mucuk.

      Sil
  9. ne kadar güzel bir anısı var. 4 kuşak giyip nasıl solmamış ama hayret ettiö. o sandıklar çok değerli merihcim. şimdi kim giyecek bakalım? fıstık yeşili rengi de çok güzel cıvıl cıvıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili Derya,annemin kanaviçe işlemeli yastığı,Bahriye teyzemizin danteli,Kızlarımın yatak çarşafının fırfırı ve ben de diktim,giyende benim.(4 kuşak malzemesi elbise) bu şeref bana ait.Onlar kıyamamış ki kullanmaya o yüzden de solmamış.Haklısın sandıklar hazine bencede.

      Sil
  10. Dikiş dikebilmek işte bunun için güzel. Yoksa bu kadar anıyı bir araya getirecek bir kıyafet nasıl bulunabilir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Aynen öyle Özlem hanım hoşgeldiniz.Farklı ve size uygun dikebilmek ayrı bir zevk.Esen kalın.

    YanıtlaSil
  12. Vay vay vayyyy buram buram tarih kokan bir sanat eseri. Tebrik ederim. Nasıl güzel bir değerlendirme, eskiye saygı ve onu yaşatma çabası olmuş. Alkıslamak istiyorum. 👏👏👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Kanaviçesi alkışı hakediyor.Değerlendirme fikri de beni çok eğlendirdi,sağolun.

      Sil
  13. Harika olmuş sonuç :) Ellerinize sağlık, hem çok kıymetli hem çok neşeli bir elbise çıkmış, emeği geçenlere hayattalarsa uzun ömür, göçtülerse rahmet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Anacım yaşıyor.Bahriye teyzemizde,bilmem ki inşallah iyidir.

      Sil
  14. Çok beğendim de... Hangisini? Bilemedim.
    Elbiseyi mi, hikayesini mi?
    Ellerine sağlık canım. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  15. Elemeği göznuru elbise süper ama hikaye de en az onun kadar harika elinize gönlünüze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Kanaviçe göz nuru gerçekten.Elbiseyi giyince ben süperkız oluyorum doğrudur.

      Sil
  16. Kanaviçelerin moda olduğu şu günlerde böyle bir elbise görmek harika. Renkler çok uyumlu, üstelik buram buram tarih kokuyor. İçinde kanto söyleyen güzel bir hatun hayal ettim:)
    Ellerinize sağlık.
    Hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeugma moda olmasada ben hep giyerim,yoksa emekler boşa gidecek.Hayalin çok güzel kanto-halay ve horon bile teperim ben bu elbiseyle.Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Ne anılar var o elbisenin üzerinde:( eline sağlık sevgili Merih, çok güzel olmuş hele kanaviçeler! Gerçekten çok marifetlisin. Hani on parmağında on marifet. Ama en çok resimlerini seviyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Müjde'cim.İltifat ediyorsun.Egleniyorum işte.Ama kanaviçeler harika değilmi.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil

Yorum Gönder