MANTI

  


Beni bilirsiniz Allah için hiç yemek yaptım mı bu sayfa da yok...
Yapmadım...!
Bir kere umaç denen kahvaltılık o da köy yufkasıydı ben yapmadım sadece yumurta kırıp içine yufkayı ufalayıp kavurmuştum o kadar.

Ama şu Sevda var ya !
( DİKİŞ SEVDASI blog ) hep onun yüzünden.
Dikiş makinesini bırakıp gidince gurbet ellere,hamur işlerine sardırdı,
Eeee  güzel de yapıyor Allah için.
Ekmek bile yapıyor arkadaş,tarifi sayfasında misss...
Görselliklerine bile bir  bakın doyarsınız.
Neyse onunla ilgili geniş  bir yayın düşünüyorum ilerde şimdilik söylenmekle geçiştireyim.

İşte onunla yazışırken,yazışırken kendimi mutfakta buldum.
Halbuki akşam yemeğim de var dı o gün üstelik.
Ekmek tarifini denedim yok Sevda'mın ki gibi olmadı dişleri kıracaktık nerde ise....daha çok çalışacağım anlaşılan...

Öyle-böyle derken ben dedim kendime sen en iyisi bildiğin anadan en iyi öğrendiğin,
Epeydir de yapmadığın,Erzurum işi MANTI yapta evdekiler bayram etsin ,
Bendeniz bir senedir hamur işlerini mutfağa çok sokmuyorum,sokarsamda azıcık kızçeye ve kocaya mecburen; Valla ben yemiyorum çok az arada sırada.
Minnacık canımda istemiyor zaten çok şükür ki unutuveriyor bir süre sonra insan o tat ve mutlulukları...

Eeeee  10 kiloyu bir senede yavaş yavaş zorlanmadan vermek için mutfak kültürünü değiştirdik.
Başka türlü gitmiyorlar o bizi seven yıllarca sarmaş dolaş  yağlar arkadaş...
Konumuz tabii kilo nasıl verilir değil di buraya nasıl geldim ben de anlamadım.

Ben en iyisi saadete geleyim.

Geldim anlatayım görüldüğü üzere...

Hamuru için ;
Yumurta-su-tuz aldığı kadar un sert bir hamur olacak..
Ben iki yumaklık yaptım üç kişilik porsiyon,


Kıymalı içi-varsa evde vejeteryan kızçeler evde bir de ( peynirli-mümkünse ezine) yağlı peyniri dereotlu-maydanozlu baharatlı hazırlıyorsunuz.


Yumağı merdane ile genişletip-oklava ile büyültüp kalınlığına inceliğine kendiniz karar verip,


Minnak- ya da biraz daha büyük karelere ayırıp içlerine gerekli harcı koyup,bohçalayıp,azıcık fırınlayıp,peynirli olan fırında eriyor mümkünse hemen fırına sokup çıkarın.5 dakika mesela olabilir.


Tepsiye dizerken azıcık tepsiyi yağlamayı unutmayın.


İkinci yumağıda aynı şekilde açın,


Karelere bölüp kıymalarını koyun,bohçalayıp sıkın.



Fırınlayın,bol tuzlu suyada haşlayın,biber-domates salcası ,sadece tereyağlı mümkünse sos hazırlayıp,sarmısaklı yoğurdu döktükten sonra,üzerine bu sosu 



cıızzıırrtt-cooosszzz ses çıkartarak üzerine dökün.
Nanesini serpip kokusunda mest bir durumda iken,


Siz masaya oturmadan,eşiniz-dostunuz götürsün mantıları ,


Siz de böyle yorgun-argın bakakalın...!


Yok yok olur mu ? Arkada size de kalmıştır.Bugün MANTI günü doya doya yiyin,
afiyet olsun...Ama bugünlük,öyle her zaman her zaman değil...